Opening BraZZerie & Bakkerij

Na vier maanden verbouwen was het eindelijk zover: de vernieuwde BraZZerie & Bakkerij Abrona opende begin mei feestelijk haar deuren. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het moderniseren en verduurzamen van de BraZZerie. Daarnaast krijgt de Bakkerij een prominentere rol. De medewerkers van Abrona hebben een verstandelijke beperking of om andere redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden begeleid door vakprofessionals.

Verduurzaamd

Volgens Jacques Westerhoff, bedrijfsvoerder dagbestedingsvoorzieningen, is er de afgelopen jaren niet geïnvesteerd in de BraZZerie & Bakkerij. He was tijd om te vernieuwen. “We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd in het bestaande concept, de inrichting onder handen genomen en de apparatuur verduurzaamd”, vertelt hij. De keuken en de bakkerij zijn nu volledig gasloos en er staat nieuwe apparatuur. Een andere belangrijke verandering is dat het restaurant steeds meer met verse, duurzame producten gaat werken. Met behulp van buurtbewoners teelt de BraZZerie biologische groenten in haar eigen moestuin. De overige grondstoffen bestaan zoveel mogelijk uit streekproducten.

Écht restaurant

Dankzij de vernieuwing van het concept kan Abrona haar medewerkers meer kansen bieden in hun leerwerktraject. Jacques Westerhoff: “We zijn nu een écht restaurant, we doen niet meer alsof. Dat is een groot verschil. Het doorontwikkelen van onze medewerkers, hen te verzelfstandigen en waar mogelijk te helpen aan een betaalde baan in onze maatschappij is ons doel. We willen afgerekend worden op wat we kunnen, niet op wie we zijn. We zijn bijzonder in gelijkwaardigheid. En dat gaan we bewijzen!”

De bakkerij

De bakkerij speelt ook een grote rol in het verandertraject. In de nieuwe situatie komen er vijftien leerwerkplekken beschikbaar. De medewerkers leren hier het bakkers- en patisserievak onder begeleiding van twee professionele banketbakkers. De verse broden, koeken, zoutjes, koekjes en taarten worden, vanaf de opening, verkocht in de BraZZerie.