Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

romeinsewegLeidsche Rijn Utrecht is een plek die rijk is aan historie. Het gebied wordt al zo'n 3000 jaar door mensen bewoond, hetgeen voor heel wat overblijfselen uit de loop der jaren heeft gezorgd. Omstreeks het begin van onze jaartelling drongen Romeinen door tot de (Oude) Rijn. De rivier wordt één van de grenzen van het Romeinse rijk. Er zijn verschillende overblijfselen in de grond uit deze Romeinse tijd.

 

Zo zijn er resten van een Romeinse weg opgegraven. Er is lang gezocht naar deze weg, totdat hij september 1997 tevoorschijn kwam. Op dezelfde dag werd vlak ernaast een perfect geconserveerd Romeins vrachtschip gevonden. Deze is in mei 2003 geheel opgegraven.

Geheel onverwacht vonden archeologen daarna, op 26 juni 2003, een tweede Romeins schip. Dat lag op circa 150 meter van het reeds geborgen schip en is nóg groter: waarschijnlijk tussen de 30 en 35 meter lang.

 

Ook spectaculair was de vondst in november 2002 van een wachttoren uit de eerste eeuw na Christus (zie illustratie). Het gaat hier om een unieke vondst. Niet alleen omdat de houten funderingspalen nog in de bodem bewaard zijn gebleven, maar ook omdat het een van de vroegste Romeinse wachttorens is die we kennen. Het is voor het eerst in Nederland dat een wachttoren wordt aangetroffen als een onderdeel van de Romeinse grenslinie. Op basis van deze vondst zijn nu ook twee andere vindplaatsen in Leidsche Rijn als wachttorenlocaties te identificeren. De wachttoren stond naast de Romeinse weg en ten zuiden van de vroegere loop van de Rijn in Vleuterweide.


Utrecht
Op 15 minuten afstand van De Meern ligt de stad Utrecht. Hier kunt u een bezoek brengen aan diverse musea, bioscopen en theaters. En Utrecht is natuurlijk de winkelstad bij uitstek. Aan de gezellige Oude Gracht(en) kunt u uw winkelhart ophalen en als het regent loopt u droog en warm in het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland: Hoog Catharijne.

 

Onze keuken en kaarten